Paragliding High Kanin

KANIN – alpsko mediteranska fuzija naravnih čudes

Kaninsko pogorje se nahaja na zahodu Julijskih Alp, na meji med Italijo in Slovenijo. Na jugovzhodu se dviguje iznad bovške kotline, na zahodu pa pada proti Jezerski dolini in Reziji. Najvišji vrh pogorja je z 2587 metri nadmorske višine Visoki Kanin, družbo pa mu med drugim delajo med drugim Velika Baba, Prestreljenik, Lopa, Velika Črnelska špica, Čukla in Rombon. Ob dobri vidjivost lahko z Visokega Kanina uživamo ob razgledih na dolino Soče, Tržaški zaliv v Jadranskem morju, Snežnik, Krn, Triglav ter slovenske, italijanske in avstrijske Alpe.

Kanin je svetovno znan po razgibanem jamskem svetu in zaradi tenične zahtevnosti privablja mnoge tuje in domače jamarske ekspedicije. Jama Čehi 2 je kompleksen jamski sistem in je z globino 1533 metrov 10. najglobja jama na svetu. Jamarji, planinci, smučarji in ostali obiskovalci gora lahko noč prebijejo v Domu Petra Skalarja ali v sosednjem bivaku (Več o jamarstvu).

Kaninsko pogorje in dolina Soče sta bila v prvi svetovni vojni prizorišče številnih bitk in spopadov, zato je območje prekrito s povojnimi spomeniki in ostanki (Kobariški muzej).

K prepoznavnosti pogorja prispeva v veliki meri smučarski center Kanin – Sella Nevea. Smučišče zajema italijansko in slovensko stran pogorja ter preko smučarskih prog in žičniških naprav povezuje Bovec in Sello Neveo. Z 2300 metrov nadmorske višine je Kanin najvišje slovensko smučišče.

Pozimi je Kanin zaradi obilice naravnega snega in razgibanega terena raj za freeride ter turne smučarje in deskarje. Tukaj je na mestu opomba, da je pri smučanju izven urejenih prog potrebna posebna pazljivost – sploh na kaninskem kraškem terenu, polnem jam in kotanj. Poleti nam zaradi ugodnega dostopa, ki ga omogoča krožno kabinska žičnica, Kanin ponuja pester nabor dejavnsti: pohodništvo, plezanje, jamarjenje, kolesarstvo, zip-line in jadralno padalstvo.

Za jadralne padalce je Kanin še posebno privlačen zaradi izjemnega izhodišča za izvajanje daljših preletov v vse smeri.Visoka lega vzletišča ponuja možnost jadranja tudi ob inverznih pogojih, velika višinska razlika med vzletiščem in pristankom pa je kot nalašč za izvajanje panoramskih tandemskih poletov.

Za več informacij o poletu z jadralnim padalom sledite povezavi…