Paragliding Mangart photography

Mangart

Mangart (tudi Mangrt) je z 2679 metri nadmorske višine peta najvišja gora v Julijskih Alpah in četrta najvišja gora Slovenije. Zaradi svoje mogočnosti, dobrega strateškega položaja in imenitnih pogledov z vrha že od nekdaj spada med prepoznavnejše gore v dolini reke Soče in Julijskih Alpah.

Cesta na Mangartsko sedlo je najvišje ležeča slovenska cesta in nas pripelje na 2100 metrov nadmorske višine. Zadnji del ceste je nekaj let nazaj poškodoval zemeljski podor in je posledično zaprta za ves promet, tako da lahko danes z avtomobilom pridemo na približno 1950 nadmorske višine (tik pod vzletišče za jadralne padalce). Zgrajena je bila v 30. letih 20. stoletja, ko je ozemlje spadalo pod vladavino Italije. Celoten projekt, ki je potekal tudi v grobih zimskih razmerah in je vključeval ročno izklesavanje mogočnih tunelov, je bil končan v pičlih 18 mesecih, vse v okviru javnih del.

Mangart in Mangartsko sedlo privabljata jadralne padalce, kolesarje, pohodnike, plezalce in smučarje. Od Mangartskega sedla do vrha Mangarta vodita Slovenska in Italijanska pot. Slovenska pot je zahtevnejša – zaradi strmine in izpostavljenosti je zato na več mestih zavarovana z jeklenicami, na katerih je priporočljivo uporabljati komplete za samovarovanje. Italijanska pot je lažja, ni močno izpostavljena in se dviguje položnejše. Klasična tura iz sedla je vzpon po Slovenski poti in sestop po Italijanski. Za bolj zahtevne pohodnike je vzpon mogoče začeti tudi iz doline, iz Italije ali Slovenije, po tehnično nezahtevnih poteh ali po zahtevnejših poteh, opremljenih z jeklenicami.

Paragliding Mangart

Polet z jadralnim padalom z Mangartskega sedla je zares nepozabno doživetje. Polet začnemo na višini 1990 metrov, od koder si lahko tudi brez termičnih dviganj ogledamo dolino Loške Koritnice, Loško steno (najdaljša gorska stena v Sloveniji) in mnoge slapove, ki nas spremljajo vse do pristanka v Logu pod Mangartom. V primeru, da nas narava obdari s termiko in dobro vidljivosto, pa pogledi sežejo vse do Triglava, Jadranskega morja ter italijanskih in avstrijskih Alp.

Pomembno se je zavedati, da se pristajališče, kjer najpogosteje pristajamo pri poletih z Mangarta – Log pod Mangartom, nahaja v zelo ozki alpski dolini, ki je postavljena povsem na konec sistema dolin z začetkom v okolici Nove Gorice. Zato moramo biti v poletnih mesecih izredno pozorni na močne dolinske vetrove, ki se pojavljajo v sredini dneva, ko je termična aktivnost najmočnejša. Razmere na vzletišču so lahko idealne, medtem ko je dolina za letenje neprimerna in nevarna.

Na Mangartu je mogoče pogosto leteti in jadrati tudi v jesenskih inverznih pogojih, medtem ko je spomladi dostop do vzletišča zaradi snega pogosto otežen.

Za več informacij o poletu z jadralnim padalom sledite povezavi…

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*